Temmuz 2018 / SAYI: 56

-
Editörlerden - Battis Sovayn
"Patetes Soğan"dan başlasak mı? Niye çıktı, nasıl çıktı, ne oldu da çıktı bu fiyatlar, kimse ya bilmiyorum ya da bilmemezliğe geliyor. Patetes ve soğan üretimimiz yok mu, yetmiyor mu bizlere?
-
Patates Tarımı ve Ekonomisi
İnsan beslenmesinde tahıllardan sonra en büyük öneme sahip olan patates son günlerde ülkemizin de gündemine oturmuş durumda. Sahi, nedir bu patates?
-
Güllerin, Yüzü Gülenlerin Kenti “Güneykent”
Isparta’nın Gönen ilçesine bağlı 2082 kişilik bu şirin kasaba merkeze 40 kilometre uzaklıkta ama kokusu ve namıyla hiç mesafe tanıyacak gibi görünmüyor.
-
Bitkisel Hazine: Genetik Kaynaklar
Gelişmiş tekniklerin uygulanmasına hızla artan dünya nüfusunun gereksinimlerini karşılayacak yeni çeşitlerin geliştirilmesi zorunludur. Bu yönden yapılacak çalışmalarda ıslahçının en büyük yardımcısı “Bitkisel Gen Kaynakları”’dır.
-
Soğan Cücüksüz Olmaz!
Soğan cücüğünden söz ediyorum. Hani şu balonumsu şiş gövdesiyle taze soğanın orta kısmından uzayan, yani tohuma duran taze soğanın tohum çekirdeğini taşıyan uzun yeşil gövdeciği.
-
Bir Dünya Kupası, Ahlat Ağacı ve Anthony Bourdain
Yaşanılan ülkenin herhangi bir toprak parçasının, ülkenin kaderinden ayrı olabileceğini düşünmek ne kadar mümkün? ümpenliğin Altın Çağı’nda yaşayan bizler için Nuri Bilge Ceylan gibi beyinler, soğuk esprileri ya da tedirginliği aynı habitatta ifade ediyor
-
Üzüm Bağlarında Biyolojik Çeşitlilik Ortaklığı
Avrupa Birliği Erasmus+ programı tarafından desteklenen “Avrupa'da Bağcılıkta Biyolojik Çeşitliliğin Korunması için Ortaklık” projesi, üzüm bağlarında üzüm üreten organik çiftçilere odaklanmaktadır.
-
Sular, Seller Gibi Aktı
Doğa tekrar doğallığına, yani emici sisteme geri dönene kadar, o sel bu sel ile kaydırıcı sistem aşındırılacak ve her şey yeniden emici sisteme dönecektir. Ama 100 senede ama 1000 senede, ama mutlaka.
-
Bornova Misketi Özelinde Yerel Çeşitlerin Değerlendirilmesi
Bu çalışma ile yerel genotiplerin tanıtılması bağlamında Bornova Misketi üzüm çeşidi ile ilgili Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BAEM) başta olmak üzere bölgemizde gerçekleştirilen faaliyetler ortaya konmaya çalışılmıştır.
-
Kendir-Kenevir
Cammabis sativa, cannabinaceae familyasındandır. Temmuz-Ağustos aylarında soluk yeşilimsi renkli çiçekler açan, kültürü yapılan ya da yabani olarak yetişebilen, 50 cm.’den 3 m.’ye dek boyu olan, bir senelik, iki evcikli ve otsu bir bitkidir.
-
Türk Tipi Zeytincilik Lisanslı Depoculuğu
Lisanslı depoculuk ülkemizin hangi köyünde – mahallesinde zeytin sektörü toplantısı yapılsa, sorunlara çözüm olarak yazılan maddelerden biridir. Sanki her köye lisanslı depo yapsak çoğu sorunumuz çözülecek inancındayız.
-
Çikolatanın Mutluluk Verdiği Bir Şehir Efsanesi Değil
Kakaonun mutlulukla bir ilgisi var. Peki, torunlarımız bunu yaşayabilecek mi? Hayatımızın Vazgeçilmezi Çikolatanın Mutluluk Verdiği Bir Şehir Efsanesi Değil
-
Kültür Mantarı Üretiminde Biyolojik Mücadele
İnsan sağlığı ve beslenmenin öneminin her geçen gün artığı günümüzde kültür mantarı üretiminde kullanılmak üzere kimyasal ilaçların sayısal olarak artırılmasından ziyade biyolojik preparatların devreye alınması son derece önemlidir.
-
Toksin Var ise Biz Yokuz!
Mikotoksin kelimesi MYKES (Yunanca; mantar) ve TOXICUM (Latince; zehir) kelimelerinden bir araya gelmektedir.
-
Çizmeden Çıkan Şaraplar: İtalya
Kaliteli şarap üretimi için gereken iklim ve toprak özelliklerine sahip bu ülkenin şarapları da insanları gibi ilgi çekicidir.